Lees 'ik weet wie je bent en wat je doet'. En neem je privacy terug.

Waarom dit boek?

Praktisch

Een academische, juridische of filosofische uiteenzetting over privacy: het kan best interessant zijn. Dit boek is anders. Het is een praktische handleiding, voor jong & oud. Voor de TikTokker, én de Nokia 33-fanaat.

Leesbaar

Wat heb je aan een boek als je het niet begrijpt? 'Ik weet wie je bent en wat je doet' is geschreven in heldere mensentaal. En dat is nodig, want privacy is al genoeg misbegrepen.

Actueel

De actua is nooit ver weg: van ANPR-camera's tot de COVID-crisis die ons land diep in de miserie duwde. Lees en huiver hoe onze overheden en bedrijven onze geheimen stelen.

Hoe we onze privacy verliezen en wat je daaraan kunt doen

We maken vandaag allemaal gebruik van het internet, voor zeer uiteenlopende redenen. Dat je gemakshalve snel op cookies accepteren klikt of de algemene voorwaarden aanvaardt zonder die te lezen is een evidentie geworden. Maar wat zet je daarmee eigenlijk in gang?

In Ik weet wie je bent en wat je doet neemt privacyexpert Matthias Dobbelaere-Welvaert je mee achter de smartphoneschermen. Waar bedrijven je gretig en stiekem volgen, en de overheid je bespioneert. Hoeveel privacy hebben we eigenlijk nog? Beschermen we die voldoende, en hoe ziet de wereld eruit zonder?

In praktische hoofdstukken, waarin de actualiteit nooit ver weg is, leer je hoe je je privéleven weer in handen kunt nemen, in alledaagse situaties: op de werkvloer, op vakantie, op school, bij de dokter, en ja… ook op Tinder. Dat is belangrijk, want je privacy is meer waard dan je denkt.

Matthias Dobbelaere-Welvaert neemt zijn lezers mee in een wereld van algoritmes, advertenties, schimmige tussenbedrijven, en volgt het spoor van het geld: van de lokale bakker die je op Facebook probeert te bereiken, tot de overheid die kwistig met belastinggeld strooit. Of WhatsApp je écht afluistert? Je komt het te weten in dit boek.

Twijfel niet langer

Bestel het boek 'Ik weet wie je bent en wat je doet' en leer hoe je je privacy kan terugnemen én beter beschermen.

"Privacy is niet dood, maar dringend toe aan een herwaardering."

MICHAEL VAN PEEL

Het was hoog tijd dat er nog eens iets zinnigs over privacy werd geschreven, want het is een van de meest misbegrepen concepten van de moderne tijd. Zinnen als “Och, iedereen zet toch alles op Facebook”, mogen gerust aan cafétogen verkondigd worden maar wanneer zelfs ministers wegkomen met onnozele drogargumenten als “wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen”, moeten de alarmbellen afgaan. Ministers die zelf nochtans parlementaire onschendbaarheid genieten. Klaarblijkelijk overbodig, volgens diezelfde redenering. Een parlementair die niets te verbergen heeft, heeft immers niets te vrezen, toch?

Lees het volledige voorwoord van Michael Van Peel.